ΟΙΚΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥΔΑΚΗ - ΧΑΝΙΑ - ΚΡΗΤΗ 2000
Σε μικρό γωνιακό οικόπεδο 375m² με κάλυψη 124 m² και έντονη κλίση, μελετήθηκε διώροφο κτίριο που περιλαμβάνει δυο κατοικίες και υπόγειο ενσωματωμένο στο πρώτο επίπεδο.
Στόχος ήταν η επίτευξη άνεσης και ποιότητας με χαμηλό κόστος .Επελέγη η ελεύθερη τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο και η σύζευξη του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο .Το μικροκλίμα ελέγχεται με τον κατάλληλο προσανατολισμό των χώρων, την καλή σκίαση, τη μόνωση των πετασμάτων και των κουφωμάτων και τον διαμπερή αερισμό και φωτισμό. Έτσι δεν απαιτήθηκε κλιματισμός. Η λειτουργία βασίστηκε στον κλασσικό στον ελληνικό χώρο κάνναβο με τα εννέα ορθογώνια.
Ο υπαίθριος χώρος σχεδιάστηκε και μορφολογήθηκε ως αναπόσπαστο τμήμα του εσωτερικού και για τα δύο επίπεδα διαμορφώνοντας ένα ενιαίο σύνολο. Ο φέρων οργανισμός καθώς και οι δομικές διαμορφώσεις του υπαίθριου χώρου είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα , οι τοίχοι από τούβλο ,τα κουφώματα από αλουμίνιο ,ενώ οι πέργκολες και τα κιγκλιδώματα από σίδηρο. Τρία χρώματα κυριαρχούν : λευκό για τα δομικά στοιχεία, τα κουφώματα και τις πέργκολες ,ανοικτό κεραμιδί για τα δάπεδα μέσα και έξω και γκρι για τα μεταλλικά στοιχεία. Ως τελικό αποτέλεσμα εμφανίζεται μια μικρογραφία βίλλας με ανάλαφρη αίσθηση ,ενταγμένη στο τοπίο ενώ τα ζεστά καλοκαίρια των Χανίων δεν ταράζουν την μεσημεριανή ξεκούραση των κατοίκων της.
Μελετητές:
αρχιτεκτονική μελέτη:
Ιάκωβος Ρήγος
στατική μελέτη:
Μιλτιάδης Θεοδωρόπουλος
μεταλλικές κατασκευές:
Ιάκωβος Ρήγος
μελέτη:1997
κατασκευή:1999-2000
designed and developed by www.zevgaridou.gr
Generated with CodeCharge Studio.